Thursday, December 11, 2008

Kelahiran...


Hello people,

Ok, this will be considered as the official 1st entry. Yang bawah tu just sekadar opening entry.

This entry untuk perkenalkan baby Ielham!! Tp masa hari kelahiran...


Giving Birth:

OK, honestly mummy Ielham ni takde experience pon bersalin secara normal, sebab mummy memilih untuk di'ceaserkan', atas nasihat doktor. Ini disebabkan air ketuban di bawah paras yang ditetapkan untuk bersalin normal, takut baby tak tahan semasa nak push keluar. So, daddy ielham dengan tegasnya suruh ceaser jugak, and dier yang pilih birth date Ielham. So, ni sekadar nak share experience saje.

Sehari sebelum hari operation tu, sempat lagi jalan gi beli barang-barang dapur and tak lupa juga untuk makan macam-macam! Time tu dah contraction skit2, tp bukan contraction yang betul2 nak bersalin tu, sebab dier datang sekali sekala jek. Malam tu, masa tgk gangstarz kat tv, Ielham memang aktif sesangat, berpusing sane sini. Ade maksu Ielham recordkan perut tengah bergerak dengan aktifnya. Then lepas tu rasa mcm sakit perut sesangat, tapi masuk tido jugak. Pagi tu nak bgn semayang subuh, dah turun darah. Memang gelabah and capat-cepat pegi admit masuk hosp, kebetulan memang hari tu nak operate jugak. Booking dengan doktor nak operate pagi kul 10, tp disebabkan ade org yang kena emergency ceaser, so beri laluan pada diorang dulu. Masa tu memang contraction semakin kuat, and dah start duduk tak senang. After tunggu punya tunggu, doktor masuk and cakap lagi setengah jam nak operate. Alamak, time tu memang dah tak boleh say NO, kena serah diri jugak. So, masuk operation room 1.45 petang. Suppose pukul 2.15 petang dah settle sume, tp disebabkan mummy Ielham wat hal plak lam tu, tanak cucuk bius sume, terpaksa le semua doktor menenangkan mummy. Dah bius sume, dengan tenang doktor pon terus belah perut ni ha. Time tu tak rasa sakit ape pon, tp dapat rasa doktor godek2 perut nak kuarkan Ielham. Sambil-sambil tu doktor cerita le ape dier tengah buat. (takkan dicerita disni)

And finally, lepas ditekannya perut tu..kuar le Muhammad Ielham Iskandar!!!! Nangis slow jek dulu, sebab macam ade fluid dalam mulut n hidung. Lepas dah tgk tu, terus doktor kasik nurse bawak gi cuci kot. Lepas tu, baru le dengar menangis/menjerit non stop. Agaknya kasik signla kat org yang menunggu kat luar, yang Ielham dah pon selamat dilahirkan! Alhamdulillah...semuanya selamat dan sihat. And weight Ielham masa lahir is 2.9kg (ikutkan last scan is 3.3kg).


Aunty Ee Jean tengah pujuk Ielham..ololololo..











Ielham's 1st video

Perasaan ketika itu?...tak dapat digambarkan..hanya mereka yang pernah melahirkan anak lebih mengetahui....kan? :)



p/s: credits to aunty ee jean for the pics and video..yeay!


1 comments on "Kelahiran..."

IdaMandarin on December 12, 2008 at 2:04 AM said...

Wah, mummy Ielham dokumentarikan detik-detik kelahiran Ielham. Terharunya... Lovely... \(^o^)/

 

our inspiration... Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez